Het bedrijf

D-FONL

D-FONL

Classic Wings is een zeer professioneel luchtvaartbedrijf dat 2 klassieke Antonov’s 2 en 1 de Havilland DHC1 Chipmunk vliegend in haar vloot heeft. De toestellen worden met veel zorg en passie tot in de perfectie onderhouden.
De An2, een Russisch werkpaard met een motor van maar liefst 1000 PK en waarvan er meer dan 18.000 stuks zijn gebouwd is bij uitstek geschikt voor hetgeen wij u kunnen aanbieden. Naast 9 passagiers en de vlieger is er ook nog ruimte voor eventuele bagage. Onderhoud aan onze Antonov wordt gedaan door Scheilling Aircraft Service in Kamenz op een voormalig Oost-Duitsland vliegveld. Tijdens de koude oorlog was hier een An2 “staffel” gevestigd. De kennis en kunde over en van de Antonov2 is hier nog steeds ruimschoots aanwezig. Ook zijn hier nog voldoende onderdelen voorhanden.

Busting Amsterdam tower

De Chipmunk daarentegen is van orgine van Engelse makelij. Het is de opvolger van de wereldberoemde Tiger-Moth. Ons toestel is in 1950 gebouwd en heeft een bontrijk verleden. Het toestel wordt gebruikt als opleidings- en conversie vliegtuig voor vliegers die nog nooit op staartwielvliegtuigen hebben gevlogen. Reeds  2 vliegers zijn hierna op de An2 gaan vliegen. Onderhoud aan de Chipmunk wordt gedaan door een onderhoudsbedrijf gedaan op vliegveld midden Zeeland onder leiding van Martien van Dijk die het onderhoud nog als “art” ziet.

 

Augustus 2013 zijn wij gestart met een restauratieproject van een DC3. Dit toestel, een oorlogsveteraan zal weer vliegend en in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht worden. Dit zal echter wel een meer jaren project zijn.

legend-C47Dakota

Legend C47

Daarnaast zijn er vliegers binnen Classic Wings die inmiddels ook hun eigen toestel hebben zoals de Yak9, Scottish Bulldog, Stinson AT-19 en zelfs een CAC Boomerang. Op onze website besteden wij aandacht aan deze toestellen temeer wij gezamenlijk optrekken en de toestellen aan een zo breed mogelijk publiek willen laten zien op airshows en incentives.

Classic Wings heeft een commerciële vervoersvergunning (AOC) voor de An2 en opereert onder de zgn. JAR-OPS en EU-OPS regelgeving * en is daardoor gehouden aan dezelfde onderhouds- en luchtwaardigheidseisen als andere gerenommeerde Europese luchtvaartmaatschappijen. Dit Waarborgt de veiligheid, het juiste onderhoud in een part 145 omgeving van de vliegtuigen als ook een gedegen opleiding en het in standhouden van de vereiste ervaring van haar vliegers. Binnen de AOC is Rob de Man verantwoordelijk voor de vliegtechnische zaken als ook Ground OPS en is hij door de Duitse autoriteiten goedgekeurd om deze functie’s te vervullen (nominated postholder).

Wij zijn het enige bedrijf in Nederland dat op een reguliere vervoersvergunning rondvluchten en passagiersvluchten in zowel  binnen- en buitenland mogen uitvoeren binnen de historische luchtvaart. Alle andere aanbieders doen dat op de zgn Nederlandse Regeling Historische Luchtvaart, een variant van een AOC echter restrictief qua operatie. (enkel rondvluchten en niet naar en in het buitenland)

Ons vliegbedrijf wordt daarom regelmatig door de luchtvaartautoriteiten gecontroleerd. Het is niet voor niets dat wij een “Declaration of Competency” hebben gekregen en dus daardoor ook in het buitenland vluchten mogen uitvoeren. Wij beroepen ons op pure traditie zonder afbreuk te doen aan veiligheid. Onze gebruikte en toegepaste technieken in en om het vliegtuig zijn op zich zelf al “state of the art” en voldoen vanzelf al aan de toen geldende hoogste veiligheidsstandaard en daar waar mogelijk is deze later nog aangepast.

Classic Wings is een hommage aan de pioniers van de nieuwe tijd, aan de mensen die de wereld veroverden, aan hen van grensverleggende mobiliteit en aan hen die grenzen in geografische en in politieke zin deden vervagen. Maar bovenal een hommage aan de derde dimensie die miljoenen jaren onbereikbaar voor ons bleek te zijn.

Wij verbinden de luchtvaart met hartstocht en zien het vertrek als avontuur en zetten onze vliegers in als moderne pioniers. Stermotoren en linnendoek, gewicht versus snelheid en handenarbeid versus de automatische piloot onderscheiden onze vliegtuigen en haar vliegers van de grote massa. De vliegers en medewerkers van Classic Wings maken deel uit van een gepassioneerd team en weten het vliegtuig in te zetten als bijzonder visitekaartje van onze business. Al onze vliegers vliegen behalve voor Classic Wings voor andere gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen en delen onze passie voor de klassieke luchtvaart en zetten daarmee een stempel op onze identiteit.

Classic Wings is een beschermde en gedeponeerde handelsnaam en zal in de toekomst met een eigen collectie mode artikelen die in het perspectief van de luchtvaart staan op de markt komen. Te denken valt aan stoere “cargo” broeken, leren vliegjacks, schoenen, outdoorproducten etc.

Daarnaast is Classic Wings ook actief op andere luchtvaartgerelateerde gebieden, zoals ferry van vliegtuigen, Crew Resource Management, vliegtuigmanagement, private charter, verhuren van crew, film en media etc.

* Jar-Ops, Joint Airworthiness Requirements Operations (European Union Regulations/ EU-OPS)